030 228 4444 info@vgcn.nl

Angina pectoris

Angina pectoris, oftewel pijn in de hartstreek als gevolg van zuurstoftekort, is een direct gevolg van vaatvernauwing in de kransslagaderen. In een verdergevorderd stadium kan dit tot een hartaanval leiden.

Daarom kan een zgn. by-pass operatie noodzakelijk zijn. Dit is een zeer ingrijpende operatie, waarbij dichtgeslibde kransslagaders worden omzeild door delen van een ader uit het been als omleiding (by-pass) aan te brengen.

De operatie bestrijdt echter uitsluitend de gevolgen van aderverkalking. Het proces gaat ook na de operatie door. Als de by-pass zelf al niet dichtslibt, blijft de kans bestaan op dichtslibbing van andere kransslagaderen.

Toegepast in een vroeg stadium kan chelatietherapie wel het aderverkalkingsproces remmen. Hiermee kan mogelijk een operatie vermeden worden. Is deze echter noodzakelijk, dan kan chelatie helpen het resultaat te stabiliseren.

 

Het verhaal van dhr. H.v.S. (76), dat typerend is voor vele chelatiepatiënten. Hij kreeg op de tennisbaan een hartinfarct en vijf jaar later begon hij angina pectoris te krijgen, wat hem steeds meer belemmerde in zijn dagelijkse activiteiten. Op doktersadvies gebruikte hij twee Inderal (beta-blokkers) per dag en had hij bij het lopen tegen de wind in en in de kou vaak een Nitrobaat-tabletje onder de tong nodig. Het zag er niet goed uit: een specialist vertelde hem na een inspanningsproef dat een zogenaamde omleidings- of by-passoperatie in de nabije toekomst onvermijdelijk zou zijn.

“Toen hoorde ik van chelatietherapie en daar heb ik toen alles over gelezen wat ik maar te pakken kon krijgen, zowel voor als tegen. Na veel wikken en wegen en ondanks tegenadviezen ben ik 7 jaar geleden toch begonnen met deze therapie en wonderbaarlijk genoeg is het met mij sinds die tijd weer fantastisch gegaan – en pas op: ik ben nuchter genoeg om te beseffen dat dit niet te danken was aan zelfsuggestie. Binnen 20 infusen was ik weer helemaal de oude, voorzover men bij een hoger wordende leeftijd hiervan spreken kan. Sinds die tijd neem ik absoluut 4 à 5 keer per jaar een zogenaamd onderhoudsinfuus en ik voel me daar wel bij. Ik heb geen last meer van angina pectoris! Ook niet met golfen, fietsen of wandelen; vaak kunnen jongere mensen mij tijdens vier uur golfen niet bijhouden. Laatst stond ik nog een dikke boom om te hakken. Hoewel ik niet meer zo snel ben als vroeger en er wel een halve dag mee bezig was, is het mij toch prima gelukt.
Ten slotte nog dit: langzamerhand ben ik tijdens de chelatie-infusen de Inderal tabletten minder gaan gebruiken en heb deze ten slotte afgebouwd tot 1/4 tabletje per dag. Ik probeer ze nu helemaal achterwege te laten. Nitrobaat gebruik ik al zes jaar niet meer.
Ik wil hierbij wel opmerken, dat ik een regelmatig voedingspatroon heb, een laag gewicht heb en sinds mijn hartinfarct nooit meer gerookt heb. Behoudens wijn behoort het nuttigen van sterke drank tot de uitzonderingen. Ik gebruik al vele jaren dagelijks een vitamine-mineralencapsule per dag.
Of de chelatietherapie nu wel of niet tot de reguliere geneeskunde behoort of gaat behoren is mij om het even. Ik heb er in ieder geval baat bij gevonden”.